Részleges napfogyatkozás Magyarországon
2015. 03. 18. 12:11:00

A március 20-i részleges napfogyatkozás jó idő esetén Magyarországról is látható lesz.

A jelenség Budapesten délelőtt 9:39-kor kezdődik és 11:59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10:48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Más magyarországi településen ehhez képest legfeljebb néhány perces eltérések lesznek. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökkenni fog. A jelenség megfigyeléséhez feltétlenül szükség van védőfelszerelés használatára, erre a speciális napfogyatkozás-néző szemüveg alkalmas, amelyet a Magyar Csillagászati Egyesületen keresztül szerezhetnek be az érdeklődők. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy távcsővel vagy a fényképezőgép keresőjén keresztül soha nem szabad a Napba nézni.

Létezik a Földnek olyan vidéke, ahol a március 20-i napfogyatkozás teljes - egy hosszú sáv az Atlanti-óceánon, mely áthalad a Feröer-szigeteken –, azonban ott jóval gyakoribb a borongós az idő, mint a napsütés, így nagy szerencse kell ahhoz, hogy közvetlenül, és ne csak a hirtelen sötétedés révén legyen megfigyelhető a jelenség. Nálunk jobbak a kilátások, itt viszont csak részleges napfogyatkozás figyelhető meg – a Hold a napkorong majdnem 60%-át takarja el.

reszleges-napfogyatkozas-510

A napfogyatkozás szabad szemmel is könnyen látható, érdekes hatása, hogy megváltoznak az árnyékok. Sajnos március közepén még kevés a lombos fa, de néhol talán látható, hogy a levelek, ágak közt átszűrődő fény foltjai ezúttal sarló alakúnak látszanak. A jelenséget úgy is megfigyelhetjük, ha valamilyen apró lyukakkal áttört tárgyat, papírlapot teszünk a napfény útjába, és megnézzük az árnyékát a földön. Magyarország területéről kisebb mértékű részleges napfogyatkozást legközelebb 2022 októberében láthatunk, teljes napfogyatkozásra azonban egészen 2081-ig kell várnunk.

A cikket itt találtuk: http://sg.hu/cikkek/111263/pentek-delelott-reszleges-napfogyatkozas-lesz-magyarorszagon