Metán kibocsátást észlelt a Curiosity
2014. 12. 17. 11:04:00

Rövid életű metán kibocsátásokat észlelt a Marson a NASA Curiosity robotja, ellentmondva kezdeti jelentéseinek.

A felfedezés aktív gáztermelésre utal, eredete azonban még kérdéses, ugyanúgy lehet a forrás idegen mikrobák kolóniája, mint a földalatti víz és a kőzetek kölcsönhatása. "Ezek rendkívül izgalmas mérések" - mondta Christopher Webster, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának munkatársa, aki az Amerikai Geofizikai Egyesület tegnapi ülésén prezentálta az eredményeket. "Újra nyitottá váltak a marsi metánnal kapcsolatos viták."

curiosity510

A marsjáró emellett összetett szerves molekulákra is bizonyítékot talált a kőzetmintákban - ez az első határozott bizonyíték a szerves anyag felszíni jelenlétére, sőt azt is kimutatták, hogy a robot leszállóhelye egykor az élet számára is alkalmas tó volt. Jelenleg egy másik NASA szonda, a bolygó körül keringő MAVEN is vizsgálja a területet.

A marsi metán régóta bújócskázik a tudósokkal, észlelése rendkívül érdekes lenne, a Föld metánjának 90 százaléka ugyanis az élettől származik, legyen az jelen-, vagy múltbeli. 2004-ben három független csapat is nagy mennyiségű metánról számolt be a Mars légkörében, méréseikhez földi és űreszközöket is bevetettek, egy 2003-as elemzés pedig három területet határozott meg a marsi metán forrásaként. Az elmúlt évtized azonban nem hozott újabb eredményeket, sőt egyáltalán nem észlelték a metán jelenlétét, ami azt is jelenthette, hogy a gáz az évek alatt szép lassan elillant, ami lehetetlennek tűnik, mivel ismereteink szerint ehhez közel 300 évre lenne szükség, vagy soha nem is volt jelen.

A képet és a cikket az sg.hu oldalán találtuk: http://sg.hu/cikkek/109591/metan-kibocsatast-eszlelt-a-curiosity