Megoldották a kaméleonok színváltásának rejtélyét
2015. 03. 11. 16:35:00

A színeket nem a bőr pigmentsejtjeinek változása adja, hanem az állat bőre alatt lévő guanin alapú nanokristályrács a forrás.

Bár a jelenségre korábban is voltak már különböző magyarázatok, a Genfi Egyetem kutatói most azt mondják, hogy megoldották a kaméleon színváltoztató képességének titkát: rájöttek, hogy a színeket nem a bőr pigmentsejtjeinek változása adja, hanem az állat bőre alatt lévő guanin alapú nanokristályrács a forrás.

A kutatók rájöttek, hogy az állat színe és a bőrének feszessége közti összefüggés a kulcs, a kaméleon az utóbbi változtatásával befolyásolja a bőrében lévő, az állatra eső fényt megszűrő és visszatükröző kristályok formáját, így tudja alakítani, hogy épp milyen színű legyen a bőre.

kameleon-510

A kutatók ráadásul találtak egy olyan réteget is az állatok bőre alatt, ami a mérések alapján visszaveri a közeli infravörös sugarakat. A tanulmány szerzői szerint ez a réteg segíthet a kaméleonoknak a forró éghajlat melege ellen.

A közhiedelemmel ellentétben a kaméleonok nem azért változtatják a színüket, hogy beleolvadjanak a környezetbe, a dolognak a szaporodáshoz és a párkereséshez van inkább köze. A hímek és a nőstények üzennek egymásnak a különböző színekkel, és a genfi kísérletekben ezt használták ki a kutatók, hogy rábírják a megfigyelt kaméleonokat a kaméleonkodásra. A videóra vett példánynak például egy másik hím kaméleont mutattak, ekkor készült ez a felvétel.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2015/03/11/kameleon_szinvaltas_bor/