Kapcsolatba kell lépnünk az idegenekkel
2015. 02. 17. 12:57:00

Amerikai tudósok szerint itt az idő, hogy aktívan próbálkozzunk az intelligens földönkívüli élettel történő kapcsolatfelvétellel.

A felhívást a SETI Intézet tette közzé az Amerikai Tudományos Előrelépések Szövetségének (AAAS) ülésén. A SETI kutatói több mint 30 éve hallgatják az Egyesült Államokban elhelyezkedő rádiótávcső létesítményeikkel a világűr jeleit, eddig azonban semmi jelét nem észlelték az idegeneknek.

A szervezet igazgatója, Seth Shostak az AAAS ülés hallgatóságának elmondta, itt az idő a továbblépésre. "Az intézetben többen is szorgalmazzák az 'aktív SETI-t', hogy ne csak hallgassuk, de közvetítsünk is valamit egyes közeli csillagokra, mert esélye lehet, hogy ha valakit felébresztünk, választ is kapunk" - nyilatkozott a BBC-nek.

Nem véletlenül nem történt meg ez a lépés eddig, mivel sokan ellenzik jelenlétünk kinyilvánítását. Shostak elismeri, az aggályok egyértelműek. "Sokan az aktív SETI ellen vannak, mivel az veszélyes. Olyan, mint a dzsungelben kiabálni. Nem tudjuk, mi van odakint, jobb, ha nem tesszük. Senki sem szeretné megásni saját sírját azzal, hogy ide rángassa az idegeneket, elpusztítva a bolygót" - tette hozzá Shostak, akinek irodáját a sci-fik különböző bizarr idegen figurái díszítik.

ufo-510

Ezzel együtt Shostak hiteles és népszerű személy, akihez az USA vezető csillagászai, antropológusai és társadalom tudósai fognak ellátogatni az AAAS ülés után egy szimpóziumra, hogy megvitassák terveiket az aktív SETI-vel és annak tálalásával kapcsolatosan a közvélemény és a politikusok felé. A napirendi pontok egyik leglényegesebbike, kiértékelni, vajon egy ilyen lépés tényleg a Föld pusztulását eredményezné-e? "Nem látom, miért lenne az idegeneknek bármilyen indítékuk erre" - mondta Shostak. "Ezen túl, akár tetszik, akár nem, már 70 éve kinyilatkoztuk, hogy itt vagyunk. Ezek ugyan nem voltak túl érdekes üzenetek, a korai TV- és rádióadások, vagy a II. Világháború radarjelei, mind kiszivárogtak a Földről. Bármely társadalom, ami képes lenne ide jönni és elrontva a napunkat elhamvasztani a bolygót, már tudja, hogy itt vagyunk"

Érvelése - ismerjük be - nem teljesen megnyugtató, akárcsak az AAAS ülés egy másik előadójáé, David Brin sci-fi íróé sem, aki pontosan azért vett részt, hogy a terv ellen kampányoljon. "A történészek a megmondhatói, hogy az első kapcsolat az iparosodott civilizációk és a bennszülöttek között, nem ment túl jól" - nyilatkozott ugyancsak a BBC-nek.

A cikk folytatása itt olvasható el: http://sg.hu/cikkek/110660/kapcsolatba-kell-lepnunk-az-idegenekkel