Hogyan tesz egyes formákat előnyösebbé az evolúció?
2015. 03. 25. 12:09:00

A Texas Egyetem kutatása fényt derít a szépség mai alapjaira, ami a formás női hátsót összeköti az evolúcióval, különös tekintettel a terhességek kihordására.

Az Evolution and Human Behaviour szaklapban megjelent tanulmány a különböző női lumbális, vagyis ágyéki görbületi szögek és ezek népszerűségének kapcsolatait vizsgálta. "A kutatás érdekessége, hogy újabb tudományos ábrázolást ad az emberi morfológia egy nemi megkülönböztetési jegye - esetünkben a lumbális görbület - és a vonzerő egyik kialakult fokmérője között" - mondta a tanulmány egyik szerzője, David Buss, az egyetem pszichológia professzora. "Újabb adalékot kaptunk ahhoz a növekvő bizonyíték halmazhoz, mely szerint a szépség nem teljes egészében tetszőleges, vagy nézőpont kérdése, ahogy sokan a társadalomtudományokban gondolják, sokkal inkább összefüggő adaptív logikára épül".

csajok-510

A kutatás két tanulmányból tevődik össze. Az első az ékcsigolyákat vette szemügyre, ez befolyásolja a női hát alsó részének tényleges görbületét. A kutatók 100 férfival készítettek felmérést a természetes skálán belül mozgó különböző gerincgörbületek vonzerejéről. A tanulmány szerint a megkérdezettek többsége a 45,5 fokos ágyéki görbületű nőket részesíti előnyben.

"Ez a gerincszerkezet tehette lehetővé a terhes nőknek csípő feletti súlyuk jobb kiegyensúlyozását" - magyarázta a tanulmány vezetője, David Lewis. "Ezek a nők hatékonyabbak lehettek a gyűjtögetésben a terhesség során, illetve kisebb volt az esélye a gerincsérüléseknek. Azok a férfiak, akik az ilyen nőket részesítették előnyben, olyan társat találtak, akik jobban el tudták látni a magzatot és a csecsemőt, és gond nélkül ki tudtak hordani több terhességet is"

A második tanulmányban azt a kérdést feszegették, vajon a férfiak azért kedvelik ezt a szöget, mert nagyobb feneket tükröz, vagy tényleg maga a gerinc görbülete jelenti a vonzerőt. Közel 200 férfinak mutattak különböző fenékméretű és gerincszerkezetű nőkről készült fényképeket, maradva a 45,5 fokos görbületnél. A férfiak egybehangzóan az optimálisnak értékelt görbületet preferálták, függetlenül a hátsó méretétől.

Ez a morfológia és a férfiak pszichológiai preferenciája évezredek alatt alakult ki, és a kutatók szerint nem fog eltűnni egyik napról a másikra. "Ez a szoros egyezés az evolúciós nyomás és a modern emberi pszichológia között rávilágít, hogy egy evolúciós megközelítés nem csak a természet-, de a társadalomtudományokban is hasznos lehet” – összegzett Lewis.

A cikk forrása az sg.hu: http://sg.hu/cikkek/111423/hogyan-tesz-egyes-formakat-elonyosebbe-az-evolucio