Ez lehet az elfeledett évszázad
2015. 02. 16. 11:03:00

Könnyen előfordulhat, hogy a jövőben már nem lesznek olvashatók napjaink adatai - legalábbis ettől tart Vint Cerf.

Ahhoz, hogy a digitális adatok megmaradjanak és olvashatók legyenek, szükség van arra, hogy mindig új formátumokban mentsék le őket. Amennyiben ez nem valósul meg, akkor a mostani kor könnyen "elfeledett évszázaddá" válhat. Vajon hogyan fogják a történészek néhány száz év múlva interpretálni a digitális információs korszakunkat? Vint Cerf úgy véli, hogy valószínűleg sehogyan, mert a mostani adatok a jövőben nem jelentenek majd mást, mint haszontalan digitális szemetet. A szakember arra figyelmeztetett, hogy a mostani információk a jövőbeli számítógépeken olvashatatlanok lesznek. Éppen ezért jobban tesszük, ha például az unokáinknak megmutatandó fotóinkat kinyomtatjuk.

adatbazis-510

A kérdés ugyanakkor nemcsak a felhasználók, hanem a cégek számára is rendkívül fontos. Andreas Rauber, a Bécsi Műszaki Egyetem professzora közölte, hogy az elmúlt években egyre inkább megnőtt az igény a hosszú távú digitális archiválás iránt. Napjainkban már elég sok olyan történelmi szempontból fontos dokumentum van, amelyek kizárólag digitális formábban érhetők el. Elegendő csupán az ipari létesítmények, az erőművek vagy éppen az épületek tervrajzaira, vagy egyes országokban az egészségügyi adatokra, a politikai iratokra vagy a bírósági ítéletekre gondolni.

A legjobb megoldás, ha különböző adathordozókon több másolatban is megőrzik a fájlokat. Azonban azt is biztosítani kell, hogy a jövőbeli számítógépek olvasni tudják majd ezeket az információkat. De azt nagyon nehéz kitalálni, hogy sok esztendő múlva melyik lesz az elterjedt fájlformátum és az is biztosnak tűnik, hogy a szoftverek néhány év múlva már másképp fognak működni, mint napjainkban.

Forrás: http://sg.hu/cikkek/110677/ez-lehet-az-elfeledett-evszazad