Elkészült a félig emberi, félig gépi sejt
2015. 03. 12. 10:44:00

A Harvard University biomérnökei létrehozták az első kiborgszövetet: neuronok, szívsejtek, izom és erek összekötve nanoszálakkal és tranzisztorokkal. A kiborgszövetek félig élő sejtek, félig viszont elektronikából állnak. A sejtek ugyanúgy működnek, mint más esetben, az elektronikai oldal azonban érzékelőként működik, ráadásul hálózatba kötve, így a számítógépek közvetlenül kapcsolódhatnak a sejtekhez. A kutatók szívszövethez már használtak beültetett nanoszálakat a pulzus mérésére.

A kiborghús létrehozásához háromdimenziós vázat használtak, erre épültek rá a sejtek. A váz általában kollagénből készül, szinte minden állatnak ebből áll a kötőszövete. A Harvard mérnökei normál kollagénből, nanoszálakból és tranzisztorokból készítették el az általuk nanoelektronikus váznak (nanoelectric scaffolds, nanoES) nevezett szerkezetet.

elektro-sejt-510

A kutatók nagyrészt patkányok szöveteit növesztették, de készült 1,5 centiméteres kiborgsejt emberi véredényből. A nanoelektromos részeket arra is használták, hogy információt olvassanak a sejtekből – ez az első lépés abba az irányba, hogy úgy kommunikáljanak a sejtekkel, ahogy a biológiai rendszerek teszik.

A cikket itt találtuk: http://index.hu/tech/2015/03/09/elkeszult_az_elso_felig_ember_felig_gepi_sejt/