Ámor, a biokémikus
2015. 03. 20. 15:32:00

Hogy mi történik bennünk, ami miatt olyan jól érezzük magunkat a szerelemtől, és hogy e szép érzéstől hogyan változik meg testünk kémiája, külső szemmel nem látható.  Egy érdekes amerikai kutatás a szerelem élettanát vizsgálta.

Amikor beindul a kémia

A szerelembe esés fizikai változásokat idéz elő a testben, méghozzá a legváratlanabb módon: szapora szívverés, izzadó tenyér vagy akár remegő térd jellemezheti a hirtelen jött állapotváltozást.

Azok a vegyi anyagok, amelyek szerelmi érzés hatására termelődnek és végigfutnak az agyban, egyetlen célt szolgálnak, az utódnemzést. A szerelembe esés pillanatában az agy jobb oldali ventromediális prefrontális kérge – amely a dopamintermelésért felelős – azonnal aktiválódik, ahogy az az infografikán is látható.

szerelem-infografika-510

Azonban a szerelem több mint attrakció. Többek között a verejtékben is találhatók olyan feromonok, vegyi anyagok, melyek hatására erősödik a szexuális vonzódás a kiválasztott irányába.

Izmot is mozgat

A szerelem megmozgat egy nagyon fontos izomzatot, a szívét. A noradrenalin hormon, amely hasonló az adrenalinhoz, heves szívdobogást okoz, és a vonzódás fázisában ekkor fejlődik ki többek között a romantikus szenvedély, a kötődés, majd az elkötelezettség érzése.

Ez a két vegyület a „felelős” a lelkesedésért, amelynek eredménye lehet vágyunk beteljesítése. Ekkor következik be az, amikor „elcsavarják a fejünket”.

Amerikai kutatási eredmények

Pár éve amerikai pszichológusok egy kismintás kutatás keretében mágnesesrezonancia-vizsgálat (MRI) segítségével felvételeket készítettek tíz fülig szerelmes nő és hét szintén szerelmes férfi agyáról. A résztvevők legalább egy hónapja, de kevesebb mint két éve voltak őrülten szerelmesek párjukba.

Hámori Barbara Fruzsina cikke az origón folytatódik: http://www.origo.hu/tudomany/20150319-a-szerelem-testi-tunetei.html