Videó kvízzel, fényképekből - ezt tudja a Photopeach
2013. 09. 04. 8:00:00

A Photopeach nevű alkalmazás segítségével ízléses diavetítést készíthetünk képeinkből zenei aláfestéssel. Tanári munkánk során hasznát vehetjük az alkalmazásnak akkor, ha például képes élménybeszámolót szeretnénk készíteni (vagy készíttetni) a tanulmányi kirándulásról, egy fizika kísérletről, egy sporteseményről, iskolai ünnepségről, egy drámaóráról...

Az ingyenes verzió 30 fénykép felhasználását engedélyezi egyetlen videóban, de ha őszinték akarunk lenni, ez egy még éppen emészthető hosszúságú videót eredményez. A publikus videók között böngészhetünk, íme egy példa Firenzéről, ahol Dante, Boccaccio és Petrarca is köztiszteletben állt: http://photopeach.com/album/19uhgyy

Saját videó készítése

Regisztráció után (ami a Facebook fiókunkkal való egyszerű szinkronizációval is lehetséges, a Sign up, majd Sign In with Facebook feliratra kattintva) keressük a Create new slideshow: Upload Photos lehetőséget. Tallózással kikereshetjük a feltölteni kívánt képeket, ennek a műveletnek a megkönnyítése érdekében érdemes előre összeválogatni a fotókat egy mappába, amit könnyen elérünk. A feltöltés menetét is figyelemmel kísérhetjük a képernyőn.

photopeach1 Fényképek feltöltése

A feltöltést követően még módosíthatunk a képek egy automatikusan kialakított sorrendjén, és még kivehetünk olyan képeket, amelyeket nem szeretnénk mégsem belefűzni a bemutatónkba. Ezeket kattint-húz módszerrel a jobb oldali Deleted items oszlopba húzzuk.

photopeach3 A feltöltött képek rendezgetése
Ha megfelelő sorrendben vannak a képek, a Next gombra kattintva folytathatjuk a bemutató készítését. A következőkben aláfestő zenét választhatunk, különféle besorolás alatt láthatók taktusok egymás mögötti füleken. Az első a véletlenszerű (Random) kategória, a második az instrumentális, a harmadik klasszikus, a negyedik a youtube keresőjével van összekötve. Az Upload Music fül alatt a prémium felhasználók saját zenét is tölthetnek fel.

photopeach4 A zene kiválasztása

A Speed felirat mellett lehet állítani a diavetítés gyorsaságán. A Description alatt részletesebb leírást lehet megadni, de ez a rész üresen is hagyható. Ha végeztünk, a Finish gombra kattintsunk.
Akár készen is lehetünk a munkával.
A videónk alapvetően listázatlan, narancssárga mezőn fehér lakat jelzi ezt nekünk, de állíthatjuk publikusra, akkor kereshető lesz, és mások is hasznosíthatják, vagy privátra, és akkor link birtokában sem lehet hozzáférni, csak meghívással. Az Edit gombra kattintva le is tölthetjük a videót (Download the Show), vagy szükség esetén törölhetjük is (Delete this Show), a kommenteket is menedzselhetjük (Manage Comments), a  zenét és a címet is változtathatjuk (Edit Music & Title), vagy hozzáadhatunk még képeket (Add Photos).

photopeach5.0 A videó láthatósága

Képaláírások, kvízkérdések

Ha szeretnénk képaláírásokat vagy kvízkérdéseket elhelyezni a videó egyes képkockáihoz, akkor kattintsunk az Edit, Edit Caption & Photos lehetőségre a videó fölött.
A fenti szalagon rendezgethetjük még a képkockák sorrendjét, a jobb oldalon beszúrhatunk fekete (üres) képkockát (Blank), másolatot készíthetünk az egyik képkockáról (például ha egy kvízkérdéssel fedjük el a képet majd, de szeretnénk önmagában is megmutatni), illetve törölhetünk még képkockát (Delete). A bal oldalon az egyes diakockákra címeket írhatunk középre (Center), képaláírásokat rögzíthetünk alul (Bottom), és három válaszalternatívát kínáló kvízkérdést is elhelyezhetünk, a Quiz lehetőségre kattintva. A helyes megoldás elé kattintsuk be a pöttyöt.

photopeach6 Kvízkérdés szerkesztése

A Preview szolgál az előnézet megtekintésére. Itt lehet még módosítani azt is, hogy milyen gyorsan kövessék egymást a képek. Alapértelmezetten 2-3 másodpercenként következnek, de ezt lehet gyorsítani és lassítani is. Ha mindent rendben találunk, kattintsunk az OK gombra.

A videót végignézhetjük úgy, ahogy mások is látják majd, ha megosztjuk velük. A kvízkérdések megjelenését a zenei aláfestés mellett jellegzetes szignál kíséri, és egy ketyegő óra számol vissza a válaszadásra rendelkezésre álló idő lejártáig vagy a válaszadásig. A Photopeach az alapján, hogy mit jelöltünk helyes válaszként, értékeli is a válaszokat (jó vagy rossz, illetve mi lett volna a helyes), de az eredményeket semmilyen formában nem rögzíti, a kvíz inkább csak a móka kedvéért van.
A videót végignézve, a Leave comments for friends üres szöveges mezőjébe gépelve megjegyzést is lehet írni, a kommentek aztán szintén a videó részévé lesznek, de a videó készítője - mint korábban írtuk - kezelheti ezeket.

Jó szerkesztgetést mindenkinek!

photopeach7 Kvízkérdés a videóban