QR kódok képpel
2014. 09. 29. 22:26:00

Tegyük fel, hogy szeretnénk QR kódokkal szervezni a tanórán a csoportmunkát, és olyan új csatornákat nyitni, amelyek kiegészítik az órán elhangzottakat és a tankönyvben található információkat.

Ezek a csatornák az okostelefonok által újabb ajtókat nyitnak ki, lehetnek hosszabb olyan érdekességeket tartalmazó weblapok, amelyeknek a tankönyvben már nem jutott hely, képek, amelyeket költséges volna kinyomtatni, és nehéz különböző művészeti albumokból összeválogatni és órára becipelni, videók, amelyeket az órán talán nincs idő végignézni stb.

Példánkban Pallasz Athéné ábrázolásáról szóló tematikus Pinterest-képgyűjtemény elérhetőségét szeretnénk kódolni többek között, ezért egy az istennőt ábrázoló képet választottunk ikonnak.

qr

A különböző információkat tömörítő QR kódok látszólag ugyanúgy néznek ki, szabad szemmel szinte megkülönböztethetetlenek egymástól, így könnyen belzavarodhatunk, hogy melyik csoportnak melyiket szántuk, és már mi magunk sem tudjuk talán pontosan, hogy mi van a kód mögött. Ezt egyszerűen orvosolhatjuk, ha a QR kódjainkat http://www.qrcode-monkey.com/ oldalon generáljuk, itt ugyanis a QR-kódok egyedivé tehetők saját kép feltöltésével vagy belinkelésével.
A főoldalon alapértelmezetten egy URL (webcím) kódolását ajánlja fel az oldal, ide kerül annak a forrásnak a címe, amit szeretnénk QR kódba rejteni, az "Enter your URL" lehetőség után. A saját kép elhelyezéséhez be kell kattintani az "Include Logo/Image in QR-Code" felirat előtti jelölőnégyzetet, majd az "Own Logo-Image" fület kell választani. Ha a webről választunk ilyen saját képet, akkor elég megadni egy URL címet itt is ("Image-Url"). Ezt a weben bármely képre jobb egérrel kattintva a "Kép URL-jének másolása" paranccsal tudjuk kinyerni. Az "Upload Image" egyszerű tallózással teszi lehetővé, hogy a saját számítógépünkről keressünk feltöltendő képet.
Ha a képet és a kódolandó weboldal címét is beállítottuk, a zöld hátterű "Create QR-Code" gombra kattintva az oldal elkészíti számunkra az egyedi, saját képpel ellátott QR kódot. A generálást lehetővé tévő gomb mellett a "Download PNG" a QR kódunk képformátumban történő lementésére szolgál. Ezután már csak nyomtatunk, esetleg laminálunk, hogy a kódok minél tartósabbak és újra felhasználhatóak legyenek. Ha öntapadós matricára nyomtatjuk, a tankönyv vagy a füzet új eleme lehet: kis helyen elférő, sok információt tartalmazó kiegészítő, amivel a nyomtatott anyagok terjedelmi és a modalitásból adódó korlátait feszegetjük.

qrcode