Képszerkesztés
2014. 01. 23. 8:00:00

Előfordulhat, hogy szeretnénk plakátot készíteni az osztályban, és jól jönne egy képszerkesztő program. Az alábbiakban az Inkscape nevű programról írunk kicsit.

Az Inkscape (az alábbi linken érhető el: http://inkscape.org/download/?lang=en) egy olyan ingyenesen letölthető vektorgrafikus program, amely kiválóan alkalmas arra, hogy különböző plakátokat, infoposztereket illetve infografikákat készítsünk vele. 

A képek kinyomtatott formában faliújságra vagy az osztályterem falára kifüggesztett módon díszíthetik a termet, vagy az interneten is elkezdhetik karrierjüket, például a Pinterest oldalán, amiről már korábban is írtunk.

A programot megnyitva egy rajzfelületet látunk, amelynek méretét a File/Document Properties... menüpont alatt állíthatjuk át (Width=szélesség, Height=magasság). A nézet nagyítása és kicsinyítése a nagyító ikonra kattintva történhet, de a Ctrl lenyomásával és az egér görögetésével is könnyen nagyíthatunk és kicsinyíthetünk a dokumentumban. A rajzlapunkra tetszés szerint szúrhatunk be képeket (File/Open... ), amiket először azonban külön ablakban nyitunk meg, de az objektumra kattinvta, Ctrl+C, majd ablakváltás után Ctrl+V-vel beilleszthetünk az eredeti munkánkba. A bal oldali sávon fontos eszközök vannak: a legfelső nyíl (kurzorikon) segít az elemek (kép, szöveg, téglalap) kijelölésében és mozgatásában. Amikor kijelölünk egy elemet, akkor szaggatott vonal szegélyezi, és különféle irányokba mutató nyilak vannak körülötte. Ha valamelyik nyíl irányába az elemet elnyújtjuk, akkor az nagyobb lesz, igaz, torzulhat is. Ez egy téglalap esetében lehet cél is, ha más arányokra törekszünk, de egy képnél nem feltétlenül így szeretnénk nagyítani. Ilyenkor egy Ctrl+Z-vel visszavonhatjuk a nem kívánt hatást. Ha torzulásmentesen szeretnénk nagyítani, az eredeti szélesség és magasság arányának megőrzésével, akkor a Ctrl nyomvatartásával húzzuk az elemet. Ha kétszer kattintunk egy elemre, akkor az előbb látható nyilak kicsit mások lesznek, jelezve, hogy most forgathatjuk is az elemet. A sarkoknál lévő nyilakra kattintva torzulásmentesen forgathatjuk az elemet, a széleken látható nyilakkal viszont nyújthajuk az elemeket.

Szöveget az "A" ikonra kattintva szúrhatunk be, a beírt szöveg méretét az előbb leírt módon tudjuk szabályozni, illetve a fenti menüsorban is, ahol a betűtípus és az igazítás is változtatható.  

A bal oldali sávon a négyzet ikon - felülről az ötödik - téglalapok beszúrását teszi lehetővé. A rajzlapunk alatt számtalan színből választhatunk, amelyekre ha az elem kijelölése után rákattintunk (szöveg esetén is igaz ez), akkor ezt a színt kapja. Az O: utáni érték változtatásával a szín telítettségét is befolyásolhatjuk. A színek harmóniája érdekében árnyalatokat már meglévő elemekről is kölcsönözhetünk. Többfelé lehet találni olyan palettákat is, amelyeken szép, összeillő színek vannak (például itt). Ezekről a képekről a munkaterületünkön megnyitva a színmásoló eszközzel (Pick colors from image, szintén a bal oldali menüsávon található, pipetta ikon) tudunk színeket kölcsönözni saját téglalapunknak, szövegünknek. Azt az elemet kell kijelölni, aminek a színét módosítani szeretnénk, majd a színmásolóra kattintva (alulról a második ikon a bal oldali sávon) a mintául szolgáló képpontra bökünk.

színszedő1 Színszedő

A téglalapok esetében a csúcsokat le lehet kerekíteni, ha a téglalap kijelölése után a bal oldali menüsor második ikonjára kattintunk, majd a téglalap sarkánál a kis köröket csúsztatgatjuk.

Elsősorban a téglalapoknál érdemes lehet szűrőket, effekteket alkalmazni. Az elemet kijelölve a fenti menüsorban lehet próbálgatni a Filters alatti pontokat. Ezekkel az egyszínű téglalap izgalmas mintákat vehet fel, például fémes hatást kelthet, mozaikszerűvé válhat stb. Ügyeljünk arra, hogy az effekt ne legyen túlzó, és az esetlegesen előtte lévő szöveg olvasható legyen.

Ha több elem szerepel már a rajzlapunkon, és szeretnénk őket egyszerre mozgati, nagyítani, kicsinyíteni vagy forgatni, akkor válasszuk az együttes kijelölés lehetőségét: a Shift billentyűt nyomva tartva a kijelölni kívánt elemeket kerítsük körbe. 

Ha több elem is szerepel a  rajzfelületünkön, akkor ezek átfedésbe is kerülhetnek, de ezeket az ún. rétegeket kezelhejük. Más szerkesztőkből (akár a szövegszerkesztőből is) ismert módon az elemeket egymás elé-mögé varázsolhatjuk. Ha a bal oldali sávon az első menüpontra (nyíl ikon) kattintunk, akor a fenti menü alatt látjuk a rétegeket szimbolizáló rajzokat, ikonokat. Az elsővel a kijelölt elemet az össze többi réteg alá helyezhetjük (Lower selection to bottom), például, ha ez adja a hátteret. A második ikon az elem eggyel hátrébb sorolását, az azt követő az elem eggyel előrébb sorolását segíti elő. Az utolsó ilyen jellegű ikonra kattintva az elemet teljesen előtérbe hozhatjuk.

A szoftver előnye, hogy a szerkesztést bármikor folytathatjuk, ha a képet a program saját formátumában (.svg kiterjesztéssel) mentjük el. Mentés másként parancs segítségével (Save as) png vagy pdf formátumot is kérhetünk, amik általánosabban elfogadottabb formátumok. 

Az Inkscape számos egyéb lehetőséget rejt magában, a fentiekben csak a legfontosabbakat foglaltuk össze.

Jó kísérletezgetést!

muelemzes Kulcsszavak műelemzéshez