Mindent csak szép sorjában - időszalagok Dipity.com-mal
2013. 10. 02. 16:27:00

Ami a történelemkönyvekben külön leckében szerepel, az nem biztos, hogy nem egyszerre történt. Nagy időbeli ugrálásokat végzünk, ha külön tárgyaljuk az egyetemes és a magyar történelmet, és a magyartanár néha végképp nem számíthat arra, hogy a diákok az adott művelődéstörténeti korszak eseményeit fel tudják idézni. 

A különböző tanórákon tanult események és személyek összekapcsolása sokszor nehézséget jelent, nem áll össze a "kép", és minden szaktanár kezdheti az elejétől feleleveníteni a máshol tanultakat. Bárpedig a történelmi kontextus - a ki kivel találkozhatott volna - egyáltalán nem költői kérdés, hanem igencsak meghatározó lehet egy-egy mű értelmezéséhez, egy alkotó pályájának bemutatásához.  

A dipity.com oldalon a regisztrált felhasználók három időszalagot szerkeszthetnek ingyenesen, és számtalan közül választhatnak. A főoldalon jelenleg az internetes mémek egyre-másra felbukkanó újabb darabjai láthatók egy időszalagon, amely pontos napokhoz rendeli ezeket, ám megannyi oktatáshoz kötődő téma is felkutatható - többnyire angol nyelven (jobb felső keresőmezőbe gépeljünk be keresőkifejezéseket, a Search Topics helyére). A példában az Anna Kareninával kapcsolatos események c. időszalag látható.

A jobb felső sarokban a Join Dipity-re kattintva kezdhetjük meg a regisztrációt. Facebookon keresztül is bejelentkezhetünk az oldalra, hogy megkezdhessük saját időszalagunk elkészítését (Your existing Facebook account). A Dipity megengedi, hogy egy időszalagot több felhasználó is szerkeszthessen, így a létrehozásnál ki lehet jelölni azokat a felhasználókat, akiknek engedélyezni szeretnénk az időszalagunk eseményekkel történő bővítését (email címek megadásával, a The following people Can Edit felirat után).

dipity1 Alapbeállítások az időszalaggal kapcsolatban

Az időszalag jól mutatja az egy időszakon belül történt eseményeket, legyen szó egy mű keletkezésének időpontjáról, egy forradalomról, egy jelentős történelmi személyiség haláláról vagy egy életút egy fontosabb állomásáról. Ezek egymás mellé helyezése olyan sorrendet is eredményezhet, amely gondolatébresztő a hatások és ellenhatások, okok és következmények, motivációk tekintetében. Az időszalag eseményeinek címe látható, az időszalag lépték-mértéke változtatható (a csúszkán lehet nagyítani vagy kicsinyíteni), így reflektorfénybe állítható egy rövidebb szakasz, de együtt látható nagyobb időintervallum is. Lehet jelölni egy pontos dátumot, de ugyanígy lehetséges, hogy csak évszámot adunk meg. Ha két időpont által kijelölt időszakot szeretnénk felvinni, akkor csak a -tól -ig dátumot avagy évszámot kell megadnunk. Ez esetben nem pont, hanem szakasz látható az időszalagon (pl. Nagy Péter cár uralkodása).

Az eseményekhez képek tölthetők fel, a feltöltött képek fájljainak méretére is limit vonatkozik a nem premium, ingyenes felhasználás esetén. Ugyanakkor szerencsés, hogy URL címek bemásolásával anélkül hivatkozhatunk képekre, és tehetjük időszalagunk részévé, hogy le kelljen töltenünk, sokszor ugyebár engedély nélkül (egy interneten elérhető képnél jobbegér-kattintással az URL cím másolását választva illesztjük be a kép online elérhetőségét, lásd még Pinterest és Creative Commons). 

dipity2 Cím, dátum, leírás, kép, hivatkozás, hely, videó URL

Az időszalagok minden eseményéhez bővebb leírást, külső hivatkozásokat is lehet rendelni. Ez egyrészt újabb részletek megosztását teszi lehetővé, ismertetve azon logikát, ami alapján az események összetartozhatnak, kapcsolódnak, egymásból következnek. A külső hivatkozásokkal, linkekkel a forrásokat is meg lehet jelölni, ahonnan ezt tudhatjuk (pl. valamilyen tudományos témájú cikk, maga egy irodalmi mű vagy életrajz, esetleg idézet). A forrásokat az időszalag alatti lenyíló menüben, a Show Sources feliratra kattintva együttesen is megjeleníthetjük. Például így tudunk gyors ítéletet hozni egy időszalag adatainak hitelességéről.  Sok információ esetén nem árt, ha keresni is tudunk eseményeink és leírásaik között. Az időszalag fekete menüsávjának Search feliratára kell kattintanunk, és leszűkíti az eseményeket azokra, amelyek tartalmazzák az adott kulcsszót. Ha az eseményeket keretbe helyeztük ilyen módon, akkor még mindig áttérhetünk a listanézethez is, amely egymás utáni sorokban foglalja össze az időszalagon horizontálisan látható információkat. A flipbook fül alatt időszalagunkat megint más köntösben, mégpedig lapozható könyvecseként láthatjuk. Minden eseményhez helyszínt is rendelhetünk, amivel a térképnézet is értelmes opció lesz: például Petőfi Sándor életútja sok-sok különböző ponton keresztül is megjeleníthető. Ekkor kis pontok jelölik majd a térképen az eseményeket, azokon a helyeken, amiket beállítottunk.

Az időszalagokat beágyazhatjuk honlapunkon, tantárgyi blogunkon vagy Moodle keretrendszerünkben a beágyazókód (Embed code) segítségével, méghozzá állítható méretben, színben és megjelenítésben (időszalag, lista, flipbook vagy térkép). 

dipity4 Beágyazási lehetőség - megjelenítés saját blogon

A jól sikerült térképet meg lehet osztani különböző csatornákon (olyan közösségi oldalakon, mint a Facebook, Twitter, MySpace és közösségi könyvjelzőként például a Digg-en). A látogatottságát a Views mellett látható szám jelzi, és kommenteket is lehet hagyni alatta. A Follow gombra kattintva követhetjük az időszalag újításait, ami olyanoknál, amelyek egyre bővülnek, érdekes lehet. A dinamikusan fejlődő időszalag a külső oldalakon, ahol beágyaztuk, módosul. 

Az online időszalag erényei közé tartozik dinamikus megjeleníthetősége, együttesen szerkeszthetősége és széles körben terjeszthető volta. Ezekből veszít, ha megpróbáljuk statikussá merevíteni, például képernyőfényképezés (PrintScreen vagy Képmetsző) segítségével. Bár egy időszalag teremdekorációként nagyon személeletes tud lenni, ez leginkább kevés lényeges esemény megjelenítésénél elképzelhető. A sok-sok esemény mintegy "tálcán" van, és a plusz jelekre kattintva tölthetők be, egy térképen csak néhány esemény fér el képpel, névvel együtt. Egy komplex offline időszalag megtervezéséhez viszont elengedhetetlen segítséget nyújt a Dipity, érdemes élni vele. 

ITT lehet látni egy infoposzterszerű időszalagot Shakespeare életéről és munkásságáról.

Ez pedig a Globe Színház (Shakespeare's Globe) mai épületének története, az ötlet fogantatásától a végső kivitelezésig:

P1190914