Közösségi könyvjelzők
2013. 10. 04. 13:56:00

Bizonyára mindenki szembesült már azzal a jelenséggel, hogy nem találja azt a nagyon fontos, nagyon hasznos, nagy jó linket, ami a múltkor még megvolt. Erre-arra hányódnak "elmentett" linkjei, különböző böngészőkben, különböző gépeken, esetleg emailekben, dokumentumokban, Facebookon. Ha szeretnénk biztonságban tudni és könnyen elővenni a későbbiekben is linkjeinket, érdemes a közösségi könyvjelzőzést választanunk.

A Delicious magyarul szó szerint finomat, ínycsiklandót jelent - régebben egy muffin is hozzátartozott az oldal designjához. Ebből könnyen asszociálhatunk arra, hogy a Delicious valójában egy spájz, ahová eltehetjünk befőttjeinket megőrzésre, későbbi felhasználás céljából. Nekem egy másik hasonlat is megragadt, egy volt tanítványom megjegyzése. Egyszer egy alkalommal, amikor a Deliciousről tanítottam, jelentkezett valaki a csoportból, és elmondta, hogy pont erre van szüksége, és 3 éve érzi, hogy valami ilyesmi hiányzik neki, hogy rendet tarthasson a netes dolgai között. A Delicioust egy gardróbhoz hasonlította, amelyben sok-sok fach, fiók, akasztó és polc segít minket abban, hogy mindennek meglegyen a maga helye, és később is megtaláljuk azt, amit keresünk.

gardrob A Delicious egy jól felszerelt gardróbhoz hasonló.

A regisztráció lehetséges Facebook-kal vagy Twitter fiókkal történő szinkronizáció útján is, de email címmel is. Még ha össze is kötjük egy másik szolgáltatással, teljes nevünket (Full name), email címünket és jelszót (legalább 8 betűből álljon, szóköz nélkül) meg kell adnunk. Ha a képen látható betűket és számokat is sikeresen beírtuk, már csak a Join Delicious feliratú gombra kell kattintanunk. Ezzel automatikusan egyetértettünk a felhasználási feltételekkel, ami mindenesetre be van linkelve, hogy figyelmesen elolvashassuk.

delicious2 Regisztrációs folyamat

A közösségi könyvjelzők nem csak hogy bármelyik gépről a címkéknek köszönhetően gyorsan hozzáférhetők és megtalálhatók, mások számára is hasznos forrást jelenthetnek. A delicious.com oldalnak köszönhetően a regisztrációt követően eltárolhatók a weboldalak, blogok, képek, pdf-ek, videók (stb.) URL címei, webes elérhetőségei, mindemellett pedig címkékkel és egyéb megjegyzésekkel láthatóak el, mindössze az Add Link lehetőséget kell választanunk. A profilunk alatt az elmentett publikus linkek láthatóak, illetve szimpla kereséssel is kilistázódik, mely felhasználók tettek el valamilyen linket a sajátjaik közé, de arra is van mód, hogy valaki privát módon könyvjelzőzzön, legalábbis néhányat, a nem a publikumnak szánt linkjeit. Ilyenkor az adatok felvitelekor (Title=cím, Tags=címkék, vesszővel válasszuk el őket, Comment=megjegyzés magunknak, másoknak a linkről) kattintsunk a Public feliratra, így tudjuk lezárni a lakatot, és priváttá tenni a linket a gyűjteményünkben.

delicious4 Könyvjelző mentése

A Save Link-re kattintva mentjük el a könyvjelzőt, de előtte még a Twitteren vagy a Facebookon közzétehetjük a könyvjelzőzni kívánt linket, hogy ilyen módon is felhívjuk ismerőseink figyelmét a talált kincsre. Ha egy link adatait a későbbiekben szeretnénk szerkeszteni, egyszerűen kikeressük a könyvjelzők közül, és az elem (a link) sorának végén, az időbélyeg előtt (ami jelzi, hogy mikor mentettük el a linket) az Edit (szerkesztés) gombra kattintunk. A megnyíló ablakban látjuk a link törlésének lehetőségét is (Delete).   

Minden elmentett link alatt, a címkék előtt látszik, hogy hányadik emberként mentettük el, és hogy összesen hányan ítélték megőrzésre érdemesnek. Címkéinkre kattintva saját könyvjelzőink között szűrhetünk, illetve a Delicious oldalán is keresgélhetünk adott címke alapján.

delicious5 Mentett könyvjelző megjegyzéssel és címkékkel

Mint a fentebbi képen is látható, a profilunk részét képezi nem csak nevünk, és hogy mikor csatlakoztunk, de jellemző adat az is, hogy hány linket raktároztunk már el, hány felhasználót követünk (following), azaz figyeljük, hogy ő milyen könyvjelzőket tesz el, illetve hogy minket hányan követnek (followers), azaz hányan kíváncsiak a mi elraktározott könyvjelzőinkre. Gyakorlatilag minden adott arra, hogy hálózatosodjunk, és ehhez nem is szükséges személyes ismeretség másokkal. Teljesen asszimetrikus viszonyok alakulhatnak ki annak megfelelően, hogy ki aktívabb, ki talál hamarabb a jó forrásokra, és ki az, aki csak átvesz másoktól, de ő maga nem oszt meg újdonságot. Utóbbinak valószínűleg kevesebb követője lesz, mint az előbbinek, aki viszont nem feltétlenül követi viszont az utóbbit. A bal oldali oldalsávon  legfelül a keresőmezőt láthatjuk (Search), aztán a saját linkekeket időrendben, felül az újabbakkal (My Links), utána következik a Network, azaz a hálózat, ahol a követettjeink legfrissebb linkjei sorakoznak, ezután a felfedezés jön (Discover), ahol a legújabb linkek szerepelnek, és eztán láthatjuk az Add Link feliratot, ami a linkek hozzáadását jelenti. Az utolsó menüpont a Settings, azaz a beállítások, ahol bemutatkozó szöveget (140 karakterben) és weboldal címet adhatunk meg.

delicious3 Bal oldali menüsáv

A delicious.com-on tárolt könyvjelzőink egyrészt hasznunkra vannak, mert szépen rendszerezve, egy helyen megtaláljuk őket, másrészt viszont mások is profitálhatnak belőlük, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy rólunk is árulkodnak, digitális lábnyomainknak tekinthetők.