Kin nevetünk legközelebb? - Mémek a magyarórán
2013. 09. 24. 19:58:00

Bántóak, igazságtalanok vagy nagyonis igazak, a humorba fojtott keserűség megnyilvánulásai vagy a sírva röhögés kellékei? Sokfélék a mémek... És mi közük a tanuláshoz?

Bár a mémekről elsősorban az esti agyzsibbasztás jut az ember eszébe, egyre több helyen (például itt és itt) foglalkoznak vele olyan jelenségként, aminek az oktatásban is hasznát lehet venni. Persze ehhez szükséges, hogy passzív tartalomfogyasztókból kreatív tartalomelőállítókká váljunk. És betartsunk néhány szabályt. 

megfontolandó

A mémgenerátorok (például: http://imgflip.com/) eleve sok sablont kínálnak a mémgyártáshoz. Ezek egy része a szokásos lebutított képregényhős-imitáció, más része híres emberek "elkapott" pillanatai (kifejező mozdulatokkal, heves gesztikulációi, fintorai), és itt vannak a feledhetetlen filmhősök, nagy jelenetek, cicák és kutyák. Persze feltölthetőek saját képek és gif-esítéshez videók is. Két ismerősöm a Facebookon viszont nem olyan rég szóváltásba keveredett egy vélhetően fogyatékos személy mémesítése miatt (ilyen képeket is kínálnak alapul, példát hadd ne hozzunk), az emberi méltóság védelme érdekében. Ha tanárként mémgyártásra biztatjuk diákjainkat, mindenképp fordítsunk figyelmet arra, hogy alkotásaik ne tiporják sárba mások jogait, ne sértsenek egyetlen népcsoportot, kultúrát, korosztályt, társadalmi csoportot, nemet stb. stb. sem. És kiváltképp ne sértsék meg egy osztálytársukat, ismerősüket. Sajnos ilyenre is láttunk már példát - például olyan esetben, amikor egyetemisták pécéztek ki egy "fura" fiút... több ezer lájkot söpörtek be. :S 

Ha a szabályok világosak, a feladat pedig egyértelmű, saját magunk is készíthetünk mémeket a legkülönfélébb témakörökből. Egy témát igencsak szerethetővé tesz, ha látjuk a fonákját, kihámozzuk belőle a humort, majd ízlésesen tálaljuk. Gyártsunk kultúr-mémeket!

mém2 Saját gyártású mém: ilyen egyszerű!