Képek jogtisztán - Keresés, letöltés és hivatkozás a Flickr segítségével
2013. 08. 21. 10:51:00

A szerzői jogok értelmében abban az esetben, amikor nem tudunk saját készítésű képeket felhasználni, olyan képeket kell keresnünk, amelyek szabad felhasználásúak, amiket Creative Commons licenc alatt tették közzé.

A Creative Commons szerzői jogi szempontból a legtöbb ország törvényeinek megfelel, így a magyarországi törvényeknek is. A szerzőt és a forrást így is minden esetben meg kell neveznünk, de a képeket így legálisan tölthetjük le, és használhatjuk fel saját céljainkra.
Válasszuk a Flickr oldalán az Advanced Search (Összetett keresés) lehetőséget. Így nem csak keresőszót tudunk megadni, hanem kijelölhetjük, hogy csak olyan képeket listázzon a Flickr, amiket Creative Commons licenc alatt tettek közzé. Ehhez pipájuk az Only search within Creative Commons-licensed content előtti jelölőnégyzetet.
Ha ezután kattintunk a Search gombra, a találatok között csak olyan képek lesznek, ahol nem minden jog van fenntartva, hanem csak bizonyosak. Ha kiválasztunk egyet, keressük a jobb oldali sávon látható a Some rights reserved feliratot, és mellette láthatjuk az ikonokat, rákattintva pedig bővebben is elolvashatjuk, miképpen használhatjuk fel. A példánkban (az ábrán) látható licenc azt jelenti, hogy a kép szerzőjét fel kell tüntetnünk a kép mellett, nem adhatjuk el a képet, kereskedelmi forgaloma hozott termékhez sem használhatjuk fel (pl. egy naptár vagy album), és ha módosítunk az eredeti művön, vagy felhasználjuk valamihez, akkor ugyanez alatt a licenc alatt kell közzétennünk a származékos művet. Keresésünk jelen esetben a Shakespeare Globe-jára vonatkozik, szeretnénk egy képet, ami a mai épület belsejét mutatja meg nekünk.

flickr_le4 Összetett keresés flickr_le5 Bizonyos jogok fenntartva

  Összesen hat Creative Commons (CC) licenc alatt szokták közzétenni a képeket, ezek valamelyikével találkozhatunk a Some rights reserved feliratra kattintva:

táblázat Creative Commons licencek

Vegyük figyelembe a szerző kijelölt licenc útmutatásait, és ne feledjük, hogy a mű szerzőjét minden esetben meg kell jelölnünk, azaz hivatkozni kell a forrásra.
Legegyszerűbb módon úgy tehetjük meg, hogy egyrészt másoljuk a szerző nevét (felhasználónevét), másrészt az URL címet, amelyen a kép közvetlenül megtekinthető. Ha a konkrét példát megtekintjük, látjuk, hogy amellett, hogy a szerzőt meg kell nevezni, a kép nem hozható kereskedelmi forgalomba, de szabadon megosztható és felhasználható származékos művek létrehozására.

flickr_le3 Hivatkozás a CC képekre

A kép URL-jét (1), címét (2) és szerzőjét (3) könnyen megtaláljuk a Flickr-en.

flickr_le2 A kép adatai

Ilyen módon elegánsan hivatkozhatunk az eredeti műre, és nem sértünk szerzpi jogokat akkor sem, ha például egy az interneten közzétett összeállítás (pl. prezi vagy flipbook) részét képezi az adott fénykép.

Amennyiben regisztrálunk a flickr-en, magunk is tartalomszolgáltatóvá válhatunk, és Creative Commons licenc alatt publikálva képeinket hozzájárulhatunk a közösség működéséhez.