Képmegosztás és Creative Commons licencelés a Flickr segítségével
2013. 08. 21. 11:29:00

A Flickr.com egy képmegosztó oldal, amely egyrészről a minőségi képek rendkívül széles tárházát rejti magában, amelyek egy részét felhasználhatjuk saját céljainkra is, másrészt viszont lehetővé teszi számunkra, hogy hozzájárulhassunk a képgyűjteményhez, gazdagítva az interneten fellelhető tartalmakat általunk fontosnak tartott elemekkel, amelyek hiánypótlóak lehetnek illetve akár művészi értéket is képviselhetnek.

A Flickr.com oldalán a Sign up for Flickr feliratra kattintva hozhatunk létre saját felhasználói fiókot, vagy kapcsolhatjuk össze a Flickr-t már meglévő fiókjaink egyikével, a Yahoo, a Facebook vagy a Google/Gmail azonosítónk segítségével, így nem csak keresni tudunk a képek között, hanem magunk is feltölthetünk képeket, kedvencelhetjük mások alkotásait.

Az upload menüpontra kattintva kezdhetjük meg kiválasztott képeink feltöltését.

Ha a Choose photos and videos feliratot választjuk, akkor tallózással választhatjuk ki számítógépünkről a feltölteni kívánt elemeket, de az is lehetséges, hogy intézőben megnyitjuk a gépünkön a kérdéses képeket tartalmazó mappát, és kijelölés és vonszolás segítségével húzzuk az erre a célra kijelölt mezőre az oldalon (Drag and drop). 
Feltöltött képeinkről máris látunk néhány adatot, amit felismert a Flickr: a nevüket és hogy milyen kamerával készültek. Rózsaszín keret mutatja, hogy mely képek vannak kijelölve, akár egyesével szerkeszthetjük a képeket (pl. a Rotate gombbal elforgathatjuk őket) és rendelhetünk hozzájuk információkat úgy mint címkéket (add tags), személyeket, akiket ábrázolnak (add people), kijelölhetjük, hogy melyik gyűjteményünkhöz vagy mely gyűjteményeinkhez adjuk hozzá a képeket (add to sets), és ha tagjai vagyunk egy csoportnak, a csoportnak is közvetlenül eljuttathatjuk a képeket (add to groups).
Ha még nincs gyűjteményünk, de szeretnénk a feltöltéssel egyidőben tulajdonképpen mappába rendezni a képeket, az add to sets-re kattintva válasszuk a create a new set (új gyűjtemény létrehozása) feliratot, majd a done (kész) gombra kattintsunk a változtatások mentéséhez.

flickr2 Képek feltöltése és gyűjtemények létrehozása


Szerzőként rendelkezhetünk képeink felhasználási lehetőségeiről és láthatóságáról is (Owner settings). Képeinket annak ellenére is letölthetik és felhasználhatják mások, hogy erre kifejezetten nem adunk engedélyt, így érdemes az All Rights Reserved (Minden jog fenntartva) licenc helyett eleve egy Creative Commons licencet választani. Az edit lehetőségre kattintva számos licenc közül választhatunk.

LicencMagyar nyelvű megfelelője
Attribution Creative CommonsNevezd meg!
Attribution-ShareAlike Creative CommonsNevezd meg! - Így add tovább!
Attribution-NoDerivs Creative CommonsNevezd meg! - Ne változtasd!
Attribution-NonCommercial Creative CommonsNevezd meg! - Ne add el!
Attribution-NonCommercial-ShareAlike Creative CommonsNevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább!
Attribution-NonCommercial-NoDerivs Creative CommonsNevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

Alapvetően mindenki számára láthatóak feltöltött képeink (Visible to everyone), de ezen változtathatunk is (szintén edit, aztán private vagy your family/friends azaz csak én láthatom/család/barátok).
A feltöltött képeket ha mindenki láthatja, kereshetők is alapértelmezetten (Publicly searchable), de el is rejthetjük őket a keresési találatok közül az edit majd hidden lehetőséget választva.
A szűrési beállításoknak is megkönnyíthetjük a dolgát, ha megadjuk a tartalom fajtáját (Content type), például ha nem fényképet adunk hozzá, hanem képernyőfelvételt (Screenshot) vagy illusztrációt (Art/Illustration). 
Ha beállítottuk ezeket a legszükségesebbeket, akkor az Upload gombra kattintunk a jobb felső sarokban, majd megerősítjük ezt a döntésünket a felugró ablakban is. Ezek után már láthatjuk is legújabb képeinket a „fotófolyamon”, a You/Photostream menüpont alatt vagy megnézhetjük őket gyűjteménybe rendezve a Sets alatt.

flickr3 Photostream


A fényképeket ezután még egyesével elláthatjuk hasznos információkkal, átnevezhetjük őket (a fényképezőgép által automatikusan adott cím nem elég beszédes), kitörölhetjük, módosíthatjuk vagy kiegészíthetjük a kamerára vonatkozó információkat. Az időbélyeg is a képhez van rendelve (Taken on), rákattintva az összes aznap készült képünk előkereshető. Az időbélyeg mellett a helyet is meghatározhatjuk (Add this photo to your map!). Az ún. geotag-ek segítségével megjelölhetjük, hogy fotóink a világ mely részében készültek, így könnyebben kereshetővé válnak mások számára.  

flickr4 Geotag

Egy Föld-térképen vizuálisan is megjeleníthető, hogy az adott gyűjtemény képei a világ mely szegletéből mutatnak egy darabkát. Az Explore (Fedezd fel) a World Map alatt mások helyhez rendelt fotói között is böngészhetünk.

flickr5 Képek Olaszországból

Az egyes fényképek alatt látható népszerűségük is, hogy hány megtekintést élt meg (Views). A többi beállításról már a feltöltés pillanatában határoztunk, de itt még módosíthatunk (a képek látható személyek, címkék, licenc). A címkéknél érdemes angol nyelven is megadni ilyeneket, de gondolva a magyar nyelvű felhasználókra és a magyar nyelven keresőkre, magyar nyelven is címkézhetünk.

A Flickr nem is lenne webkettes alkalmazás, ha nem lehetne csoportokhoz csatlakozni vagy sajátot létrehozni (Communities), más felhasználók tevékenységeire, aktivitására feliratkozni (Contacts), alkotásaikat véleményezni, hozzászólásokkal ellátni.