Meglátogattuk a Makerspace-t
2016. 07. 13. 15:48:00

Családi nyílt napon jártunk a Nagykovácsiban található Makerspace műhelyében. Készítettünk napraforgót Littlebits alkatrészekből, és megtanultuk a Minecraft alapjait egy ifjú szakértőtől, hogy segíteni tudjunk egy váltakozva elektronikus-virtuális láncreakció előállításában.

little3 A Nagykovácsiban található Makerspace-t a Magyar Cserkészszövetség működteti. A hely célkitűzése szerint különböző típusú alkotói tevékenységeket tesz lehetővé, emellett foglalkozásokat, tanfolyamokat szervez az eszközök használatának elsajátításához. A Makerspace-nek a tervek szerint két zónája lesz: az egyik a porral-kosszal járó anyagmegmunkálás helyszíne lesz, míg a másik zónában a kényesebb elektronikai építőjátékok, programozható robotok, 3D nyomtatók és hasonló eszközök kapnak helyet. A „koszos” zónába látogatásunk idején még nem érkeztek meg a gépek: a tervek szerint szeptembertől lehet majd csak úgy „betévedni” egy kis lézervágásra vagy CNC marásra. A „tiszta” zóna azonban üzemel, és több foglalkozást, nyílt napot, nyári táborokat is tartottak már. A Makerspace komoly médiafigyelmet élvez már ebben a fázisban is.

A Littlebits egymással könnyen összeilleszthető elektronikai elemekből áll, amelyek jelet továbbítanak egymásnak. Az elemek könnyen összeépíthetők elektronikát nem tartalmazó elemekkel, például kerekekkel, építőkockákkal. Vannak köztük szenzorok, például érintésre, nyomásra, fényre, hangra aktíválódó kis egységek, illetve sikeres jelátadás esetén felvillanó lámpák, hangadó egységek. Van egy egész „alosztály”, amely a szintetizált zenéről szól.

napraforgó

Amint az a képen is látható, csináltunk egy napraforgót. A napraforgóhoz egy elem a táp. Utána (a képen jobbról balra haladva) jön egy kapcsoló, amivel kikapcsolhatjuk az egészet, hogy ne próbálkozzon folyton a forgással. Aztán jön egy fényszenzor, amit úgy állítottunk be, hogy akkor aktiválódjon, ha sötét van. A napraforgónknak így akkor jut eszébe forogni, ha nincs elég fény; a fényérzékenységet állítani lehet. Majd jön a motor, ami forgatja a szerkezetünket. Persze egy igazi napraforgó ennél okosabb, mert nem forog körbe-körbe, ha sehol nincs elég fény. Nekünk azonban egyelőre ennyire futotta.

Megbámultuk a 3D nyomtatót, és gondosan feljegyeztük azt az ingyenes programot, amiben a 3D-s tárgyakat lehet szerkeszteni. Ennek használatát azonban részletesebben nem ismertük meg.

3d_printer

Szereztünk egy pár benyomást a programozható varrógépekkel kapcsolatban is. Azt hiszem, ez nem különösebben új találmány, de tanulók számára érdekes lehet, hogy ilyen eszközzel is lehet kreatívan alkotni. Ha valakinek nem megy szépen a kézi hímzés, azért még nincs minden veszve a textil terén.

varrógép

Egy láncreakció felépítésének kedvéért elmerültünk egy kicsit a Minecraft rejtelmeiben. A Minecraft egy virtuális világ, amely építőkockákból áll: ezekből az elemekből épülnek fel a felszíni formák és az épületek. A világot lehet alakítani: le lehet bontani a felszínt alkotó kockákat, vagy újakat lehet elhelyezni. Így lehet csatornát ásni, bányászni, házat építeni és még sok más egyebet. A világ egyes alkotóelemei fejlődnek: a növények termést hoznak, a birkák gyapja nő, a termékeket be lehet gyűjteni. Ha a játékot kreatív módban játsszuk, akkor minden építőelemből végtelen áll a rendelkezésünkre és bármit alkothatunk. Kicsit olyan lehet ez a mai gyerekeknek, mintha sose fogyna el a LEGO. Egy másik játékmódban pedig végesek az erőforrások és feladatokat kell megoldani.

A Minecraftban az első feladat az volt, hogy megtanuljuk a háromdimenziós virtuális térben a karakterünket mozgatni és műveleteket végrehajtani. Ehhez az egéren kívül számtalan billentyű kell. Érintőképernyős eszközön is lehet játszani ezt a játékot, nehéz eldönteni, hogy úgy könnyebb-e?

Érdekes volt megfigyelni egy kiskamaszt, ahogy először találkozik ezzel a világgal. Újdonsült kis barátom a navigáció felfedezése közben kitalálta, hogy ássunk le. Lehet, hogy ebben az is motiválta, hogy nem jött rá, hogy lehet kijönni egy gödörből. De nem baj, tulajdonképpen az is nagyon izgalmas, amikor túlmegyünk a láván, majd kiesünk a világból.

Hogy mit akartunk a Minecraftban? Nem a norvég parlamentet felépíteni és eligazítani benne a miniszterelnököt. Ez nem nagy ügy, mert az Országházat is felépítette már valaki.

orszaghaz

Külön figyelemre méltó a két óriási szökőkút és a szépen kialakított park.

De nekünk más feladatunk volt. A Minecraft összekapcsolható a Littlebits elemeivel, ehhez USB-n csatlakoztatni kell a bemenetnek vagy kimenetnek szánt Bitcraft elemet. Például ha egy elemre súly nehezedik a Minecraftban, akkor a Littlebits lámpánk felgyullad.

minecraft_bits

Egy láncreakciót kellett építenünk, amiben Littlebits-Minecraft elemek váltakoznak, három számítógép segítségével. Megkértem egy fiatalkorú szakembert, hogy mutassa meg, ő hogyan alakítja ki az egyik minecraftos részt. Nagyjából azt hiszem, fel tudom idézni: egy kombájnt épített. Ültetett gabonát, a gabona megnőtt. Ezután a gabonát le kellett aratni, és ez egy vízzel teli csatornába került. A víz sodrása elvitte a gabonát egy tárolóba, ami ha érzékelte a súlyt, akkor továbbadta a jelet a Littlebitsnek. A kombájn köré egy üvegfalú épület is épült csak az esztétika kedvéért. Nos, valami ilyesmi, elnézést, ha nem adtam vissza minden fontos részletet. Mi aztán építettünk egy újabb Littlebits szakaszt, ami egy jel hatására elforduló pálcából állt, ami pedig hozzáért egy érintéses szenzoros elemhez. Így ment a jelünk át egy újabb Minecraft világba, majd onnan ki és így tovább.

A Minecraft maga nincs ingyen: kb 9000 Ft a licencdíja a szoftvernek. Azonban nemrégiben kijött az oktatási verzió, ami jelenleg ingyenes, aztán majd biztosan nem az lesz, de még az is lehet, hogy benne lesz a Tisztaszoftver Programban, majd meglátjuk. Sok lehetőség van benne a felfedező tanulás és a kreativitás terén, továbbá hasznos lehet egyes matematikai fogalmak esetén, vagy ha arányokat és három dimenziós elrendezéseket szeretnénk érzékeltetni, legyen az épület, felszíni forma vagy DNS lánc. Még egy fontos dolog: a Minecraft egyelőre magyar nyelven nem elérhető, de folyamatban van a közösségi fordítása

Kíváncsian figyeljük, hogyan alakul a Makerspace sorsa, mi minden izgalmas módszertant dolgoznak ki, és reméljük, hogy lesz alkalmunk az együttműködésre.

Csordás Ildikó