Mi az eTwinning?

Az eTwinning az európai iskolák közössége.
Olyan felületet biztosít a részt vevő európai országokban működő iskolák munkatársai (tanárok, igazgatók, könyvtárosok stb.) számára, ahol kommunikálhatnak és együttműködhetnek egymással, közös projekteket indíthatnak, továbbá megoszthatják egymással ismereteiket, azaz röviden: átélhetik, milyen Európa legérdekesebb oktatási közösségének a tagja lenni, és részt vehetnek annak életében.

Az eTwinning program európai iskolák Információs és Kommunikációs Technológiák segítségével folytatott együttműködési tevékenységeit támogatja azáltal, hogy technikai segítséget, eszközöket és szolgáltatásokat nyújt az iskoláknak. Ezzel megkönnyíti az iskolák számára rövid vagy hosszú távú partnerségek kialakítását és működtetését bármilyen tantárgyi területen.

Az eTwinning portál (www.etwinning.net) a program legfontosabb találkozási pontja és munkafelülete. A 25 nyelven elérhető portálnak ma már több mint 200 000 regisztrált felhasználója van, felületén jelenleg több mint 5 951, két vagy több európai iskola részvételével létrehozott projekt fut*. A portál eszközöket szolgáltat a programban részt vevő tanárok számára projektpartnerek kereséséhez, projektek létrehozásához, ötleteik megvitatásához és az általuk megismert jó gyakorlatok cseréjéhez. Emellett lehetővé teszi európai iskolák munkatársai számára, hogy az eTwinning portál felületén keresztül elérhető testreszabott eszközök segítségével azonnal hozzálássanak a közös munkához.

Az Európai Bizottság eLearning progamjának legfőbb alprogramjaként 2005-ben elindított eTwinning program 2007. óta az Egész életen át tartó tanulás program részeként működik. Az eTwinning Központi Szolgáltatópontját a European Schoolnet (Európai Iskolahálózat) működteti. A European Schoolnet 33 európai ország oktatási minisztériumának nemzetközi partnersége, melynek célja az oktatás fejlesztése az európai iskolák, tanárok és diákok számára. Az eTwinning program működését nemzeti szinten 35 Nemzeti Szolgáltatópont támogatja.

Pedagógusok véleménye eTwinning projektekben való részvételről:

http://www.etwinning.net/hu/pub/discover/people_say/projects.htm