Így jelentkezz érettségi vizsgára!
2014. 01. 08. 15:29:00

Idén érettségizel, de vannak még nyitott kérdések? "Meddig, s hogyan kell az érettségi vizsgára jelentkeznem? Személyesen vagy postán kell beadni? Bármelyik középiskolában tehetek vizsgát? Hogyan jelentkezzek, ha már nem vagyok középiskolás? Mi történik, ha félbehagyom a vizsgáim? Hogyan érettségizhetek, ha már nem járok suliba?" Ezekre a kérdésekre most választ adunk... :D

shutterstock_153960968_converted

Vizsgaidőszakok:

Kettő van belőle. Az egyik május-júniusban,  a másik október-novemberben.

Jelentkezés:

Az érettségi vizsgára történő jelentkezés jelentkezési lappal történik. Ezt személyesen, vagy meghatalmazott útján is be lehet nyújtani a vizsgaszervező intézménynek.

Jelentkezési határidők:

A május-júniusi vizsgaidőszakra: február 17. (február 15. lenne, de az szombat, ezért plussz két nap haladékot kapsz, febr. 17-ig)

Az október-novemberi vizsgaidőszakra: szeptember 5.

Ha esetleg mégsem sikerülne határidőig beadnod a vizsgajelentkezésed, akkor sincs minden veszve, a határidő utolsó napjától számított 8 napon belül igazolási kérelmet adhatsz be a vizsgaszervező intézménynél, akik utána döntenek arról, elfogadják-e azt.

Ha felvételizni is szeretnél...

Ha érettségi után valamely felsőoktatási intézményben szeretnéd folytatni a tanulmányaid, akkor ehhez egy külön jelentkezési lapot kell kitöltened.

A továbbtanuláshoz szükséges jelentkezési lap kitöltésének határideje: február 17. (ugyanúgy azért, mert febr. 15. szombat, így az azt követő hétfő, tehát febr. 17. a határidő...)

Ha most végzel a középiskolában,...

..., tehát van tanulói jogviszonyod, a május-júniusi vizsgaidőszakban, csak a saját középiskoládba jelentkezhetsz. Viszont, ha csak október-novemberben szeretnél vizsgát tenni, akkor a kijelölt iskolák valamelyikében teheted ezt meg, hiszen ekkor nem minden suliban szerveznek érettségit. A vizsgaszervező intézményke listája augusztustól lesz elérhető.

Ha most nincs tanulói jogviszonyod,...

..., viszont idén szeretnél érettségi vizsgát tenni, akkor a fővárosi, megyei kormányhivatalokban, vagy személyesen egy vizsgát szervező középiskolában jelentkezhetsz. A jelentkezésed beadhatod postai úton is, az ehhez szükséges jelentkezési lap az oktatas.hu honlapon érhető el. Személyes jelentkezésnél a vizsgaszervező iskolában adnak Neked egy jelentkezési lapot.

Választható vizsgatárgyak

A vizsgaszabályzat 12. § (5) bekezdése alapján az érettségi bizonyítvány megszerzését követően bármelyik vizsgatárgyból bármelyik vizsgaidőszakban lehet érettségi vizsgát tenni, függetlenül attól, hogy az adott vizsgatárgyból milyen szintű és milyen eredménnyel rendelkezik a vizsgázó.

Viszont:

Nem minden vizsgatárgyból lehet emelt szinten vizsgát tenni. Az aktuális vizsgaidőszakban emelt szinten választható érettségi vizsgatárgyak listája megtalálható a www.oktatas.hu honlapon.

Fontos:

Azokból a vizsgatárgyakból, amelyekből már nem lehet emelt szintű érettségi vizsgát tenni, a vizsgázó abban az esetben sem jelentkezhet emelt szintű érettségi vizsgára, ha egy korábbi vizsgaidőszakban az adott vizsgatárgyból emelt szinten kezdte meg az érettségi vizsgát, de javító vagy pótló érettségi vizsgára utasították.

Vizsgadíj

Az érettségi bizonyítvány megszerzése vagy a tanulói jogviszony megszűnése után az érettségi vizsgáért, továbbá az adott vizsgatárgyból a tanulói jogviszony fennállása alatt az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti sikertelen érettségi vizsga második vagy további javító- és pótló vizsgáért vizsgadíjat kell fizetni.

2014-ben a vizsgadíj a középszintű vizsgáért 15.000 Ft, az emelt szintű vizsgáért 25.000 Ft.

Ha elkezded, de nem fejezed be a vizsgákat....

... ugyan nem kapsz addig érettségi bizonyítványt, míg nem vizsgázol le minden tárgyból, a már megszerzett jegyeid nem vesznek el. Ezekről törzslapkivonatot állítanak ki, és a jegyek bekerülnek majd az érettségi bizonyítványodba, függetlenül attól, hogy az adott vizsgatárgy aktuálisan szerepel-e az érettségi tárgyak között vagy sem.

Kötelező érettségi vizsgát tenni:

magyar nyelv és irodalomból, matematikából, történelemből, egy idegen nyelvből és egy választott vizsgatárgyból.

Ha eddig külföldön tanultál, de itthon érettségizel...

Kizárólag a május-júniusi vizsgaidőszakban teheted ezt meg és kizárólag a kormányhivatalban nyújthatod be előrehozott érettségi vizsgára történő jelentkezésed, személyesen vagy postai úton.

Címkék: érettségi 2014